Babiččina pravá „VÍKENDOVKA“ – mramorová bábovka
-
Příprava6 min.
-
Vaření12 min.
-
Porcí2
-
Zhlédnutí1 436
Dnes jsme si pro Vás připravili báječný recept na klasický a výborný pamlsek, který se nikdy nezunuje.
Řeč je o klasické babiččině bábovce, na kterou jsme se vždy těšili celá rodinka.
Připravte si ji i vy a uvidíte, že si ji zamilujete.
Dobrota!
Budeme potřebovat následující ingredience:
- 3 vajíčka
- 250 gramů moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 mililitrů smetany ke šlehání
- 250 gramů polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžíci kakaového prášku
- 100 gramů čokolády
- trochu slunečnicového oleje
Takto budeme v receptu postupovat:
- Nejprve si v míse rozmícháme vejce s cukrem do pěny. Potom přilijeme do směsi smetanu ke šlehání a vanilkový cukr. Na závěr do těsta přidáme i prosetou polohrubou mouku a prášek do pečiva. Vypracujeme metličkou nebo mixérem hladké a polotekuté těsto.
- Vezmeme si formu na bábovku a vymažeme ji máslem a vysypeme strouhankou nebo kokosem. Do formy vlijeme asi ¾ připraveného těsta a do zbylé čtvrtiny vsypeme kakaový prášek. Vytvoříme si kakaovou hmotu, kterou následně rovnoměrně vlijeme na vanilkové těsto.
- Bábovku dáme péct do trouby na 35 minut při 180 stupních Celsia. Ideální bude, když si troubu před tím předehřejeme. Upečenou bábovku necháme vychladnout a mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a přikvapneme k ní pár kapek slunečnicového oleje. Potom bábovku polevou přelijeme a necháme alespoň dvě hodiny ztuhnout. Můžeme dát pamlsek i do chladničky.
- Pokud máte rádi kokos, lze polevu posypat ještě kokosem.
- Existuje mnoho dalších variant, jako bábovku vylepšit, například do těsta přidat sušené nebo čerstvé ovoce, umleté ořechy a podobně.
Mňam!
Máme hotovo.
Přejeme vám dobrou chuť.
zdroj: coolinarika.com/recept/babovka-d67b1738-6435-11eb-b708-0242ac1200bc